Notifications
Clear all

Drónok a mezőgazdaság és környezetvédelem szolgálatában  

  RSS

dronforum
(@dronforum)
Címke Admin
Csatlakozott: 3 év
Post: 9
2017. július 13. 20:05  

A drónok látványa ma már szinte mindenkinek természetes. Rohamos elterjedésükkel együtt felhasználási területük is egyre nagyobb teret nyer, még a mezőgazdaságban is kapnak feladatot.

Az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézetében is használják. Ezzel a speciális eszközzel vizsgálják a talaj felszínét, és szerkezetét. A fedetlen és a növényzet által fedett talajról is remek következtetéseket lehet levonni.

Többek között a terület ásványianyag-tartalmáról, a növények fajtájáról, egészségügyi állapotukról, mivel különböző fejlődési és egészségügyi fázisukban a fény más és más tartományát verik vissza. Ahhoz, hogy ezt vizsgálni tudják, egy úgynevezett hiperspektrális kamerára van szükség, ami a látható fénytartománytól az infravörösig folytonos képet készít.

Árvai Mátyás tudományos segédmunkatárs szavai szerint maguk a drónrendszerek már nem minősülnek hatalmas nóvumnak, a hiperspektrális felvétel sem, hiszen hiperspektrális érzékelővel ellátott műhold már jó ideje kering, mint Földmegfigyelő szatellit, ellenben a kettő rendszer kombinálása viszonylag újdonság – magyarázta az M1 – Kék bolygó című műsorában.

Ahhoz, hogy egy kukoricatábláról meg tudják mondani, egészséges-e, szükség van egy úgynevezett spektrális indexre. Erre a célra leggyakrabban az NDVI-t, azaz a vegetációs indexet alkalmazzák.

A drónok mezőgazdasági szerepe itt még nem ért véget, az eszköz által rögzített kétdimenziós fényképekből meg lehet alkotni a felszín 3D-s modelljét is. Ez kiváló lehetőséget nyújt a domborzati sajátosságok vizsgálatára, ami hatalmas előny a precíziós termelés szempontjából.

Korábban a növények és a talaj állapotának felmérését repülőgéppel végezték, de ezeket hamarosan leváltja a drón, amely kisebb és környezetkímélőbb is.

A jövőben még nagyobb létjogosultsága lehet ezeknek a gépeknek a mezőgazdaságban. Legyen az növénybetegségek detektálása, fajmeghatározás, vagy belvíz okozta kárfelmérés, a drónok mezőgazdaságban betöltött szerepe csak egy példa a sok közül arra, hogyan is állhat technika az ember és a természet szolgálatába.

Forrás: hirado.hu


Idézet
Share: